Wat is Code 95?

Sinds 2008 is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en het rijbewijs D aangescherpt. Beroepschauffeurs in heel Europa moeten nu voldoen aan 35 uur nascholing per vijf jaar wat op het rijbewijs bijgeschreven wordt als Code 95.

Reden van invoering

De Richtlijn Vakbekwaamheid geldt voor alle EU-beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. De invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid moet zorgen voor:

  • gelijke eisen voor alle Europese beroepschauffeurs;
  • een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs;
  • beter imago van beroepschauffeurs;
  • vermindering van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu;
  • minder verkeersdoden.

Geldigheid Code 95 in het buitenland

Met de vermelding van Code 95 op uw rijbewijs kunt u op de weg aan de controlerende instanties aantonen dat u legaal transport verzorgt. Wanneer u in het buitenland beroepsmatig rijdt, kan het voorkomen dat dat land een andere peildatum hanteert. Hierdoor kan het tevens gebeuren dat een chauffeur in het buitenland beboet wordt voor het ontbreken van Code 95 op het rijbewijs, terwijl er in Nederland nog tijd is om het te behalen. Dit is dus belangrijk om te checken wanneer je op het buitenland rijdt!

Elke vijf jaar opnieuw 35 uur nascholing

Code 95 bestaat uit 35 uur nascholing waarvan 7 uur praktijkuren moeten zijn. De overige 28 mogen bestaan uit theorie-opleidingen. De 35 uur is elke vijf jaar verplicht. Mocht het voorkomen dat u meer dan 35 uur nascholing heeft gevolgd binnen vijf jaar dan tellen deze niet mee voor de volgende nascholing. U moet dan opnieuw 35 uur nascholing volgen om weer Code 95 te mogen laten bijschrijven op het rijbewijs.

Opleidingen Code95.nl

Bij Code95.nl kunt u terecht voor opleidingen om Code 95 te behalen voor uw professionele rijbewijs. We bieden talloze cursussen aan en werken met een groot netwerk van gecertificeerde en ervaren opleiders zodat u altijd een goede opleiding bij u in de buurt kunt volgen. Bekijk het overzicht van onze opleidingen om te bekijken wat voor u van toepassing is en welke opleidingen uw interesse wekken.

Inschrijven opleiding

Blijf op de hoogte van opleidingen in jouw buurt!

Inschrijven opleiding
Bezig met versturen