Code 95 voor Personenvervoer

Als bus- of touringcarchauffeur bent u voor uw werk dagelijks onderweg met uw passagiers. U valt dan onder de categorie Beroepschauffeur Personenvervoer. Om het kwaliteitsniveau te helpen waarborgen en te verbeteren, is een aantal jaren geleden vanuit Europese regelgeving Code 95 in het leven geroepen.

Code 95

Wanneer u beroepsmatig als chauffeur in het personenvervoer actief bent, is het verplicht om 35 uur nascholing te volgen. Dit dient te gebeuren binnen een terugkerende cyclus van vijf jaar. Deze nascholing bent u dus verplicht elke vijf jaar opnieuw te volgen. De Code 95 nascholing moet uit minimaal 1 praktijkopleiding bestaan (7 uur), de overige 28 uur mogen bestaan uit theorie-opleidingen.

Code 95 voor beroepschauffeur

Heeft u vóór 10 september 2008 Code 95 behaald, dan moest u in september 2015 reeds voldaan hebben aan de nascholing. Heeft u na september 2008 de basiskwalificatie behaald, dan valt u direct binnen de vijfjaarlijkse nascholingscyclus. Wanneer u bijvoorbeeld in februari 2012 uw Code 95 heeft behaald, moet u de nieuwe nascholing in februari 2017 afgerond hebben.

Opleidingen voor Beroepschauffeurs Personenvervoer

Om te voldoen aan de Code 95 nascholing zijn er een aantal algemene opleidingen (deze zijn bedoeld voor zowel Beroepschauffeurs Personenvervoer als Beroepschauffeurs Goederenvervoer) en zijn er specifieke opleidingen. De opleidingen hieronder zijn specifiek gericht op Beroepschauffeurs Personenvervoer. Deze kunnen aangevuld worden met opleidingen uit de algemene opleidingen.

  • Rijoptimalisatie – Gebruik busbanen en vluchtstroken (praktijk)
  • Communicatieve en sociale vaardigheden voor touringcarchauffeurs
  • Omgaan met agressie voor buschauffeurs
  • Wet en regelgeving autobus

Inschrijven opleiding

Blijf op de hoogte van opleidingen in jouw buurt!

Inschrijven opleiding
Bezig met versturen