Wanneer is code 95 verplicht?

Sinds een aantal jaren zijn de eisen die gesteld worden aan Europese bus- en vrachtwagenchauffeurs aangescherpt met de zogeheten ‘Code 95’. Deze is in de plaats gekomen van het oude chauffeursdiploma. Zoals altijd bij nieuwe regelgeving zijn er ook uitzonderingen op de nieuwe regels. Wilt u weten wanneer de zogeheten Code 95 verplicht is? Lees hieronder verder over de regelgeving én de uitzonderingen.

 

Europese richtlijnen

Code 95 is verplicht gesteld in de Richtlijn Vakbekwaamheid. Deze Europese Richtlijn is een verzamelplaats voor Europese afspraken over de verplichtingen waaraan moet worden voldaan om beroepschauffeur te worden én te blijven. De Richtlijn is dus bedoeld voor álle beroepschauffers uit de EU en de beroepschauffeurs die in de EU werken. Het is ingevoerd om o.a. de verkeersveiligheid in Europa te vergroten en het aantal verkeersongevallen waar vrachtauto’s en bussen bij betrokken zijn te verkleinen.

Wanneer is Code 95 verplicht?

Sinds 10 september 2008 is het verplicht voor buschauffeurs (D-rijbewijs), en sinds 10 september 2009 voor vrachtwagenchauffeurs (C-rijbewijs), om in plaats van het oude chauffeursdiploma een bewijs van vakbekwaamheid te bezitten. De vakbekwaamheid staat als Code 95 op het rijbewijs vermeld.

Code 95 is in principe verplicht voor alle chauffeurs die personen en/of goederen vervoeren die daarvoor in het bezit moeten zijn van rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E). Om beroepschauffeur te blijven bent u verplicht elke vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Let op! Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht mag u volgens de wet niet meer beroepsmatig rijden en kan u een fikse boete boven het hoofd hangen.

Welke groepen vallen onder de uitzondering?

Bepaalde groepen zijn vrijgesteld van de verplichte nascholing:

  • brandweerchauffeurs;
  • politiemensen;
  • chauffeurs van bibliobussen, rijdende tandartsen, circus- en kermiswagens, winkelwagens voor markten, etc.

De vrijstelling van Code 95 voor beroepschauffeurs die vóór 1 juli 1955 geboren zijn is per 1 juli 2015 komen te vervallen.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de officiële regels rondom vrijstelling.

De 35 uur nascholing is verplicht voor bijna alle chauffeurs. Wacht niet tot het allerlaatste moment om deze uren te maken. Bij ons kunt u flexibel terecht voor een gecertificeerde nascholing van Code 95 en zijn er altijd cursussen bij u in de buurt. Twijfelt u of u onder de uitzonderingsregel valt? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen met u wat er nodig en mogelijk is.Blijf op de hoogte van opleidingen in jouw buurt!

Inschrijven opleiding
Bezig met versturen