Code 95 op het rijbewijs

Na het succesvol afronden van de 35 nascholingsuren om Code 95 te behalen wordt er een Verklaring van Nascholing (VVN) naar de RDW verstuurd. Hiermee kunt u bij de gemeente uw rijbewijs updaten en verlengen.

 

Hoe wordt Code 95 aangegeven?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Achter de Code staat een einddatum. De Code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De Code is vijf jaar geldig. Vóór de einddatum is opnieuw 35 uur nascholing verplicht om de Code 95 te laten verlengen. Bent u werkzaam als personen- én goederenchauffeur? Dan hoeft u de nascholing maar één keer per vijf jaar te doen.

Rijbewijs updaten en verlengen

Zodra u de verplichte nascholing heeft afgerond kunt u bij de gemeente de geldigheid van Code 95 verlengen met 5 jaar. Het kan zijn dat u in dit geval tegelijkertijd uw rijbewijs moet verlengen. In veel gevallen komt het echter voor dat de geldigheidsdatum van uw rijbewijs en de geldigheidsdatum van de behaalde Code 95 niet gelijklopen. Via de website www.rijbewijs.nl kunt u bepalen wat het beste moment is om uw rijbewijs te laten vernieuwen en Code 95 te verlengen. Heeft u meer nascholingsuren dan de verplichte 35 uur gevolgd? Dan vervallen deze uren op het moment dat uw Code 95 verlengd wordt. U kunt deze uren dus niet meenemen voor een volgende nascholingsperiode.

Rijbewijs en nascholing synchroon laten lopen

Het rijbewijs was vroeger 10 jaar geldig. Met de nieuwe regelgeving is bepaald dat het rijbewijs nog maar 5 jaar geldig is. Als het C-rijbewijs van een chauffeur (die zijn rijbewijs vóór september 2009 behaald heeft) op 1 oktober 2014 afloopt, hoeft hij zich nog geen zorgen te maken over de 35 uur nascholing. Deze chauffeur heeft tot september 2016 de tijd om aan deze verplichting te voldoen. Wel wordt geadviseerd om tijdig te beginnen met de nascholingsuren zodat u zeker op tijd bent. Deze chauffeur doet er daarnaast verstandig aan om in september 2016 zijn rijbewijs vervroegd te verlengen. Dan lopen de periodes van vijf jaar voor rijbewijs en nascholing altijd synchroon. Het synchroon laten lopen van uw rijbewijs en nascholing is uiteraard niet verplicht, maar dit zorgt er wel voor dat u niet elke twee of drie jaar uw rijbewijs hoeft laten te vernieuwen, wat uiteraard ongewenste kosten met zich meebrengt.

Wanneer rijbewijs verlengen of vernieuwen?

Bent u beroepschauffeur voor de categorie C en heeft u voor 10 september 2009 uw rijbewijs gehaald? Dan moet u vanaf 10 september 2016 Code 95 op het rijbewijs hebben staan.

Bent u beroepschauffeur voor de categorie D en heeft u vóór 10 september 2008 uw rijbewijs gehaald? Dan moet u vanaf 10 september 2015 Code 95 op het rijbewijs hebben staan. Bent u een chauffeur voor de categorie D zonder Code 95? Dan is het zaak om zo snel mogelijk de nascholingsuren te voltooien om een fikse boete te vermijden.

 

Inschrijven opleidingBlijf op de hoogte van opleidingen in jouw buurt!

Inschrijven opleiding
Bezig met versturen